Ο «Imperatore» Φατίχ Τερίμ στον ΠΑΟ – Αλλαγή «στροφής»

Προγνωστικά – Αναλύσεις Αγώνων – Αθλητικές Ειδήσεις, στην πιο ακέραια και χωρίς συναισθηματιμούς αθλητική ιστοσελίδα στον χώρο του Στοιχήματος. «Αλλαγή» πορείας για τον ΠΑΟ με τον «Αυτοκράτορα» Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του.


Νέα «στροφή» για την ομαδά του ΠΑΟ, μετά την άφηξη του «Αυτοκράτορα» και πρώην προπονητή της Γαλατάσαραϊ, Φατίχ Τερίμ. Ο τούρκος τεχνικός προκάλεσε σάλο μετά την άφιξη του στην Ελλάδα και την επίσημη ανακοίνωση πως θα αναλάβει την ομάδα των «πράσινων»… Γιατί όμως επικρατεί ένα χάος στα Social Media με υβριστικά και ειρωνικά σχόλια; Ποιός είναι ο Φατίχ Τερίμ και που μπορεί να φτάσει τον Παναιθηναϊκό; Το «βαρύ» βιογραφικό του «Imperatore» που τον κατατάσει σε έναν από τους καλύτερους προπονητές που έχουν περάσει από την επικράτεια και την ελληνική ποδοσφαιρική παράγκα.


Μετά την ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός πως θα υπάρξει συμβόλαιο συνεργασίας με τον τούρκο τεχνικό Φατίχ Τερίμ, προκλήθηκε χάος στα Social του τύπου, ο «γκρίζος λύκος ήρθε στην Ελλάδα», «Θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» και ένα σωρό ασυναρτησίες από τους «κριτές» του καναπέ και του πληκτρολογίου! Ξέρει άραγε έστω και το 20% τον εικονίζομενο προπονητή; Θα ήταν αρκετά μεγάλο το ποσοσστό αυτό να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, από τη στιγμή που όλοι οι φίλαθλοι και οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων ξέρουν μόνο να υποστηρίζουν τον λιγότερο απατεώνα! Αλλά, Ελλάδα είσαι, είναι κάτι σαν την ψήφο.. Ποιός κλέβει λιγότερο; Αυτός.. ε αυτόν θα ψηφίσω.. Γιατί αυτοί είστε και αυτοί είμαστε.

Σαν φίλαθλος του συγκεκριμένου αθλήματος και όχι σαν φίλαθλος κάποιας συγκεκριμένης ομάδας, μπορώ να δω περισσότερο σφαιρικά τα δεδομένα και να αξιολογήσω το οτιδήποτε αντικειμενικά.  Στην προκειμένη περίπτωση βλέπω έναν προπονητή με πολύτιμο βιογραφικό και μεγάλη σταδιοδρομία στο κομμάτι του ποδοσφαίρου και όχι έναν «γκρίζο λύκο», αλλά ο Έλληνας τροφή για μαλακία θέλει και λόγους να τσακώνεται.. Η μόνη αλήθεια για τον Φατίχ Τερίμ είναι ότι, από την τούρκικη «παράγκα» ήρθε στην ελληνική και αυτό είναι ένα κοινό σημείο που συνδέει αυτές τις δύο «αδελφές» χώρες (για το ποδόσφαιρο πάντα μιλάμε) και το οποίο μας ενδιαφέρει υπέρμετρα σαν στοιχηματικό site!

Η άλλη αλήθεια για όλους τους φιλάθλους και οπαδούς των ομάδων είναι πως, από το πάγκο κανενός συλλόγου έχει περάσει τέτοιος προπονητής, παραμόνο ο Βασιλιάς Όττο από την Εθνική μας και τον παρουσιάζω ως αντίμετρο απέναντι στον τούρκο και όχι σαν αφομοίωση, γιατί μόνο με αυτόν θα μπορούσε να συγκριθεί! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί αφού αναφέραμε και τον Ρεχάγκελ, πως και οι δύο ξεκίνησαν με ποδοσφαιρική καριέρα και μάλιστα ως κεντρικοί αμυντικοί, ενω η προπονητηκή νοοτροπία παιχνιδιού έρχεται πολύ κοντά!

Δυστυχώς για τα ελληνικά δεδομένα σε ότι αφορά τους προπονητές που πέρασαν από τους πάγκους των ομάδων, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού μας. Και όλοι τους βέβαια (και αυτοί που ξεχώρισαν) βρέθηκαν υπόλογοι στο «σκαμνί» για να κριθούν από των Έλληνα ρέμπελο και χαραμοφάη. Και φυσικά ποτέ δε φταίει ο πρόεδρος, τάδε έφη Αλασκούζος που εξαφάνησε ολόκληρο ιστορικό σύλλογο με τόσες διακρίσεις (και δεν είμαι Παναθηναϊκάκιας όπως λέει και ο Σαμαράς)!

«Ο Αμπντουλάχ Γκέγκιτς, διάσημος προπονητής ποδοσφαίρου στην Παρτιζάν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην Εσκίσεχιρσπορ στην Τουρκία, γνώριζε τον Τερίμ από την εποχή του ως κεντρικός αμυντικός και τον περιέγραψε ως έναν έξυπνο αμυντικό με ιδιότητες σαν τον Μπεκενμπάουερ. Ο Γκέγκιτς απέδωσε τις επιτυχίες του Τερίμ ως προπονητή στη μοναδική κατανόηση του παιχνιδιού που ανέπτυξε παίζοντας ως κεντρικός αμυντικός».

Τα πρώτα χρόνια:
Η προπονητική σταδιοδρομία του Τερίμ ξεκίνησε από την Άνκαραγκιουτζου. Ήταν προπονητής του συλλόγου για 18 μήνες, προτού μετακινηθεί στην Γκεζτεπέ της Σμύρνης για ένα χρόνο. Δεν είχε καμία σημαντική επιτυχία με τις δύο ομάδες. Διορίστηκε ως βοηθός του προπονητή της Εθνικής Τουρκίας, Σεπ Πιόντεκ, το 1990. Επίσης, ήταν προπονητής της Εθνικής Τουρκίας Κ21. Αφού υπηρέτησε ως βοηθός προπονητή για τρία χρόνια, διορίστηκε προπονητής το 1993. Υπό τη διαχείρισή του, η Τουρκία προκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παρόλο που δεν είχαν καλή απόδοση στη διοργάνωση, χάνοντας όλους τους αγώνες και χωρίς να σκοράρουν, η πρόκριση εξακολουθούσε να θεωρείται μεγάλο επίτευγμα για το τουρκικό ποδόσφαιρο.

Ο Τερίμ έχει προπονήσει αρκετούς συλλόγους στην Ιταλία και στην Τουρκία, καθώς και την Εθνική Τουρκίας, πιο πρόσφατα από το 2013 έως το 2017. Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) σε 80 χώρες, τοποθετήθηκε ανάμεσα στους οκτώ καλύτερους προπονητές στον κόσμο, παραλαμβάνοντας το βραβείο του σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ της Γερμανίας, στις 8 Ιανουαρίου 2001. Ο Τερίμ έλαβε υποψηφιότητα για τον Προπονητή της Χρονιάς της UEFA για το έτος 2008 και το Eurosport τον χαρακτήρισε τον καλύτερο προπονητή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Το Δεκέμβριο του 2008, κατατάχθηκε ως ο έβδομος καλύτερος προπονητής ποδοσφαίρου στον κόσμο από το World Soccer για το 2008. Το τουρκικό ψευδώνυμό του είναι İmparator και το ιταλικό είναι Imperatore, όπου και τα δύο ονόματα σημαίνουν «Αυτοκράτορας».

Η Σεζόν 1999-2000:
Η ιστορική για την Γαλατασαράι και για το τουρκικό ποδόσφαιρο σεζόν 1999-2000, κατά την οποία η ομάδα του Τερίμ κατέκτησε το τρεμπλ (Πρωτάθλημα Τουρκίας, Κύπελλο Τουρκίας και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), με παίκτες όπως ο Γκεόργκε Χάτζι, ο τερματοφύλακας Ταφαρέλ, ο Γκεόργκε Ποπέσκου, αλλά και η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Τουρκίας (ο Χακάν Σουκούρ, ο Χασάν Σας, ο Εμρέ Μπελόζογλου, ο Ουμίτ Νταβαλά, ο Οκάν Μπουρούκ, ο Αρίφ Ερντέμ), ξεκίνησε με την ήττα 0-5 από την Τσέλσι μέσα στην Κωνσταντινούπολη, και τον Νοέμβριο η ομάδα ήταν τελευταία στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ με μόλις 1 βαθμό σε 4 αγώνες. Η νίκη (1-4) επί της Χέρτα στο Βερολίνο έδωσε στη Γαλατασαράι την ευκαιρία να διεκδικήσει την τρίτη θέση του ομίλου και την πρόκριση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με τη Μίλαν στο Στάδιο Σουκρού Σαράτσογλου. H Γαλατά ήθελε μόνο νίκη, αλλά ως το 87ο λεπτό η Μίλαν προηγούταν στο σκορ με 1-2. Στα τελευταία λεπτά, δυο γκολ από τους Σουκούρ και Ουμίτ έδωσαν τη νίκη στη Γαλατά (3-2) και την πρόκριση, ως τρίτη, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εκεί, οι Τούρκοι απέκλεισαν διαδοχικά τις Μπολόνια, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μαγιόρκα και Λιντς Γιουνάιτεντ, και ανέλπιστα έφτασαν στον τελικό της 17ης Μαΐου στο Μονακό απέναντι στην Άρσεναλ. Με τον κανονικό αγώνα και την παράταση να μην αναδεικνύουν νικητή (0-0) μετά από 120 λεπτά, η τουρκική ομάδα πήρε τη νίκη (4-1) και το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατέκτησε τουρκικός σύλλογος.

Φιορεντίνα:
Ο Τερίμ μετακόμισε από τη Γαλατασαράι στη Φιορεντίνα της Serie A, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο. Το επιθετικό του στυλ ποδοσφαίρου και η τεταμένη σχέση του με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του συλλόγου, Βιττόριο Τσέκι Γκόρι, έκαναν τον Τερίμ δημοφιλή στους οπαδούς της Φιορεντίνα. Έκανε ένα καλό ξεκίνημα, νικώντας τη Μίλαν (4-0), κρατώντας τη Γιουβέντους σε ισοπαλία με 3-3 και αποκλείοντας τη Μίλαν με συνολικό σκορ 4-2 για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας. Ωστόσο, στα μέσα της σεζόν 2000-2001, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, επειδή ο Τσέκι Γκόρι δεν είχε σκοπό να κάνει τις επενδύσεις που ζήτησε. Η απόδοση της ομάδας μειώθηκε σημαντικά από τότε και οι συνεχείς συγκρούσεις του με τον Τσέκι Γκόρι οδήγησαν τον Τερίμ να παραιτηθεί πριν από το τέλος της σεζόν. Ο Ρουμάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Γκεόργκι Χάτζι, επαίνεσε το έργο του στη Φλωρεντία: «Σε πέντε μήνες έφτιαξε μια εκπληκτική ομάδα. Ονομάστε μου έναν άλλο ξένο ικανό για αυτό. Είναι εξαιρετικός – θα μπορούσε να προπονήσει οποιαδήποτε ομάδα».

Μίλαν:
Στα μέσα του 2001, ο Τερίμ διορίστηκε προπονητής της Μίλαν. Μεταμόρφωσε το σύστημα της Μίλαν, εφαρμόζοντας ένα στυλ πολύ παρόμοιο με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Ρίνους Μίχελς, παίζοντας ένα σχήμα 4–3–1–2 με τον Ρούι Κόστα ως παίκτη-κλειδί, τον οποίο έφερε από την προηγούμενη ομάδα του, τη Φιορεντίνα. Ο Τερίμ έχτισε μια άκρως επιθετική ομάδα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Μίλαν ήταν επίσης ευάλωτη στην άμυνα, όπου συχνά δεχόταν απροσδόκητα γκολ και έφερνε ισοπαλία εναντίον «υποδεέστερων» ομάδων. Μετά από αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα την ήττα με 0-1 από την Τορίνο στις 4 Νοεμβρίου 2001, το συμβόλαιό του λύθηκε μετά από μόλις πέντε μήνες.

Στην Τουρκία:
Διατέλεσαι 4 θητείες (11 χρόνια συνολικά) στον πάγκο της Γαλατάσαραϊ από το 1996 έως το 2019, ενώ ενδιάμεσα πέρασε και 3 θητείες (7 χρόνια συνολικά) ως προπονητής της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας.

Οι διακρίσεις του ως προπονητής:
Τουρκία Κ21

  • Μεσογειακοί Αγώνες: 1993

Τουρκία

  • Ημιτελικοί Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 2008

Γαλατασαράι

  • Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: 1999-2000
  • Σούπερ Λιγκ Τουρκίας (8): 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-2000, 2011-12, 2012-13, 2017-18, 2018-19
  • Κύπελλο Τουρκίας: 1998-99, 1999-2000, 2018-19
  • Σούπερ Καπ Τουρκίας: 1996, 1997, 2012, 2013, 2019

Τα όσα είπε ο Τούρκος τεχνικός:
«Εχω εμπειρία στο να παίρνω πρωταθλήματα. Ποτέ δεν θα είναι εύκολο. Ηρθα εδώ για μεγάλες προκλήσεις, για να γράψω ιστορία. Εχουμε πολύ καλή ομάδα. Αν θέλουμε να είμαστε νικητές, πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι. Θέλω πολύ να πάρω το πρωτάθλημα και αισθάνομαι έντονα αυτό το πράγμα. Αύριο το βράδυ θα συναντηθούμε όλοι μαζί. Η ομάδα είναι μία πολύ μεγάλη οικογένεια κι εμείς τη χρειαζόμαστε αυτήν για να φτάσουμε στον τίτλο.

«Ξέρω πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Το γνωρίζω αρκετό καιρό. Ξέρω και για τις άλλες ομάδες. Σέβομαι τους αντιπάλους. Γενικά θα κριθεί το πρωτάθλημα ανάμεσα σε μας, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Το μεγαλύτερο που έχει καταφέρει μία ομάδα στην Ευρώπη το έχει κάνει ο Παναθηναϊκός και θέλουμε να γυρίσουμε στα χρόνια αυτά. Είναι πολύ σημαντικό το σύστημα των Play-offs. Εχει συμβεί να μπούμε σ′ αυτά με μεγάλη διαφορά και να χάσουμε το πρωτάθλημα. Είναι δύσκολη διαδικασία. Ομως ο Παναθηναϊκός είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας και δεν φοβόμαστε κανέναν. Η προτεραιότητά μας θα είναι να παίζουμε καλά στο γήπεδο. Θα γίνουμε μια ομάδα που δεν τα παρατάει και θα δίνει πάντα μάχη στο γήπεδο».

«Εχω πάρει παραπάνω από 30 Κύπελλα στην καριέρα μου. Ο κ. Αλαφούζος όταν συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για την ομάδα, μου εξήγησε πολύ καλά τι θέλει από την ομάδα, τι περιμένει από μένα και ποιος ήταν ο στόχος μας. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πολύ καλή χημεία και σεβασμό. Από τότε που κάναμε την πρώτη συνάντηση μέχρι τώρα δεν έμεινα μόνος μου ούτε μια στιγμή. Ηρθα για να γράψω μια ιστορία όπως είπα και στο ντοκιμαντέρ μου.»

«Εχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και αγαπώ πολύ τη χώρα. Και το καλοκαίρι έρχομαι πάρα πολύ συχνά. Είναι μία νέα πρόκληση. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε σωστά την ιστορία που έχει γίνει. Δεκατέσσερα χρόνια έχουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα.»

Το ίδιο είχε γίνει και στη Γαλατά. Οταν πήγα εγώ είχε χρόνια να πάρει το πρωτάθλημα, τώρα πλέον είναι πιο μπροστά από όλους. Τα 14 χρόνια είναι μεγάλο διάστημα. Πρώτα απ′ όλα ευχαριστώ πολύ για τον σεβασμό και την αγάπη που έχετε προς εμένα. Το σημαντικό είναι να κοιτάμε το αποτέλεσμα. Εγώ βέβαια είμαι εδώ πέρα για να πάρω το πρωτάθλημα, όμως αυτό που έδειξαν οι οπαδοί για τον κ. Γιοβάνοβιτς ήταν εξαιρετικό. Χθες στο ΟΑΚΑ μου άρεσε πολύ το κλίμα που δημιούργησαν οι οπαδοί. Θα πηγαίνω συχνά».

Εχετε δίκιο, είχα πολλές προτάσεις από την άλλη πλευρά της θάλασσας που όλοι πηγαίνουν εκεί τώρα. Ηταν πολλά τα λεφτά αλλά δεν τα δέχθηκα. Συζήτησα με τον πρόεδρο και πείστηκα από το πλάνο και γι′ αυτό επέλεξα να έρθω εδώ για να πετύχουμε τους στόχους μας».

«Ειδικά στους αγώνες που παίζουμε στο γήπεδό μας δεν θέλω να αφήσω καμία να παίζει μέσα στην έδρα μας. Είμαι μεγάλη ομάδα. Είμαι ο Παναθηναϊκός. Αφήσαμε να παίξουμε η αντίπαλη ομάδα, τώρα σειρά μας να παίξουμε εμείς… Όχι, εγώ δεν είμαι έτσι. Η δική μου φιλοσοφία είναι να παίξουμε πιο κοντά και να μην τους αφήνουμε χώρο να παίζουν άνετα. Δεν θεωρώ σωστό να χάσουμε την μπάλα να τρέξουμε πίσω για να την κερδίσουμε. Δεν είναι λογικό, χάνουμε περισσότερη ενέργεια. Εκεί που χάνουμε την μπάλα πρέπει να κάνουμε άμεσο πρέσινγκ για να την κερδίσουμε. Πάντα είχα τη φιλοσοφία αυτή.

Στη Γαλατά, τη Μίλαν, τη Φιορεντίνα, όλα τα χρόνια. Το μοναδικό πρόβλημα εδώ θα είναι να μη γίνει λάθος πάνω στην αλλαγή. Πρέπει να το δείξουμε γρήγορα αυτό στο κοινό που θα υπάρχει. Οταν σταματήσουν τα συνεχόμενα ματς θα κάνουμε φιλικά με την Β’ ομάδα και την Κ19 για να δοκιμάζουμε τις τακτικές και να δω τους νέους παίκτες για να τους δώσω ευκαιρίες. Ισως χρησιμοποιήσουμε κάποιους παίκτες και από κει αν μας κάνουν τη δουλειά».

«Είναι πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι με γνωρίζετε. Δεν είμαι κάποιος που κάνει παράπονα. Τα λέει κατευθείαν για να βρει λύση. Λέω δύσκολα πράγματα, αλλά τα λέω ευθέως για να βρεθεί λύση. Να πω ξανά ένα ευχαριστώ στον πρόεδρο και στην ομάδα που με δέχθηκαν τόσο γρήγορα. Πρώτα απ′ όλα όταν πηγαίνω στο Κορωπί, μιλάω με τους γιατρούς, που ευτυχώς μιλούν ιταλικά. Με το που πάω το πρωί καλώ τους γιατρούς και τους προπονητές να συζητήσουμε. Τους λέω κι εγώ αυτά που θέλω. Αν περάσουμε το δύσκολο αυτό χρονικό διάστημα, τότε θα έχουν όλοι μια πιο καθαρή εικόνα για το τι θέλουμε να καταφέρουμε. Φαίνεται πόσο μεγάλη είναι η ομάδα του Παναθηναϊκού απ′ αυτά που βλέπω και τους ανθρώπους που βλέπω να δουλεύουν εδώ».


Και για να κλείσουμε το άρθρο το οποίο ελπίζω να ήταν άκρως διαφωτιστικό για πολλούς, δε λέω καλός ο Γιοβάνοβιτς, αλλά μέχρι εκεί μπορούσε με την εμπειρία που είχε. Οι «πράσινοι» έχουν αξιόλογο ρόστερ και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις «μεγάλες» ομάδες της Super League, τώρα με τον Φατίχ στο «τιμόνι» σίγουρα αναμένουμε όλοι μεγάλες αλλαγές μέσα στο επόμενο διάστημα. Το μοναδικό πρόβλημα είναι πως δεν έχει την ποιότητα παιχτών όπως στις ομάδες που είχε ηγειθεί στο παρελθόν. Σίγουρα πιστεύω όμως πως αν είχε έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, τώρα ο ΠΑΟ θα είχε άλλη Ευρωπαϊκή πορεία!

Ο Τούρκος είναι απαιτητικός προπονητής και δε λογαριάζει προέδρους, αφού οι περισσότερες συνεργασίες του με διάφορους συλλόγους λυνόταν για συγκεκριμένα θέματα. Το ερώτημα είναι αν ο Αλαφούζος κάνει τα «χατήρια» του «Αυτοκράτορα» κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου ή αν προχωρήσει σε πρόωρη λύση συμβολαίου. Μακάρι να μας διαψεύσει!

Και επειδή είμαστε και site προγνωστικών στοιχήματος, πάρτε και ένα 3.50 με κατάκτηση Πρωταθλήματος τον ΠΑΟ!


ΠΗΓΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: wikipedia
ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: kathimerini.gr

Relevant news

Αφήστε μια απάντηση